הפיצויים שלנו

במאמר זה נציג בקצרה את השינויים בתחום ואציג בהרחבה מה חשוב לעשות ובעיקר מה חשוב לא לעשות בכל הנוגע לפיצויים.

old-couple-bikes-park_74855-5905

מה לעשות עם הפיצויים המגיעים לנו בגין פיטורין או פרישה מוקדמת ??

הפיצויים שלנו  והאם  מומלץ למשוך אותם?

 

ביטוח פנסיוני חובה שפורסם והוחל משנת 2008 על כלל העובדים במשק השפיע גם על סוגיית הפיצויים של העובד במקרה של פיטורין. במהלך השנים מאז פורסמו צווים מרחיבים שהשפיעו על גודל החיסכון ואופן ההפקדות המבוצעות על ידי המעסיק.

במאמר זה נציג בקצרה את השינויים בתחום ואציג בהרחבה מה חשוב לעשות ובעיקר מה חשוב לא לעשות בכל הנוגע לפיצויים.

אז מה היה לנו עד עתה??

חוק פיצויי הפיטורים קובע כי הפיצוי לעובד במקרה של פיטורין יהיה משכורת אחרונה X שנות העבודה.  למשל, עובד שמשכורתו 10,000 ש"ח שעבד במשך 10 שנים עד שפוטר, זכאי לפיצוי של 100,000 ש"ח. יחד עם זאת, הפיצויים נמצאים תמיד אצל המעסיק שבהתאם לחוק מחויב לשלם אותם לעובד. בהקשר זה, מקרים רבים מגיעים לבית הדין לעבודה באשר לחובת הפיצוי בהתאם לגופו של עניין. דבר נוסף הוא שהעובד זכאי לפיצוי אך ורק במקרה בו הוא פוטר, וישנם אף מקרי פיטורים בהם המעביד פטור מתשלום הפיצויים. יחד עם זאת,  ההסדר הקבוע בסעיף 14 לחוק פיצויי הפיטורים הפך לחובה עם פרסום והחלת צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק (2008) שינה מהותית את הקשור בפיצויי הפיטורים.

מבנה החסכון הפנסיוני ורכיב הפיצויים

לפי פנסיית החובה, קרן הפנסיה נחלקת לשלושה רכיבים בתחום החסכון (להבדיל מרכיבי הביטוח): הפקדת המעביד, הפקדת העובד, רכיב הפיצויים. ההפקדה כולה מהווה 18.5% משכר הבסיס ברוטו ומחולקת כך: 6.5% מעביד, 6% עובד, 6% פיצויים המופקדים על ידי המעביד. בהתאם לזאת, לפי שכר של 20,000 ש"ח ברוטו ההפרשה לפנסיה תסתכם ב-3,700 ש"ח, כאשר מתוכם 1,200 ש"ח ע"ח העובד ו-1,300 ש"ח ע"ח המעביד לקצבת הפנסיה (תגמולים),  ו-1,200 ש"ח נוספים אותם יפקיד המעביד לטובת רכיב הפיצויים.

בהתאם לזאת, המעסיק מחויב להפריש לפחות 6% לפיצויים. לפי החוק, למעסיק נתנת הזכות להפריש סכום מלא לפיצויים בסך של 8.33% מהשכר החודשי, חודש בחודשו, ובכך לפטור עצמו מחובתו לתשלום פיצויים. דרך אגב, ההשלמה ל-8.33% עשויה להתבצע לקופת גמל לפיצויים ולא בהכרח לקרן הפנסיה של העובד.

מדוע השיטה החדשה טובה לכולם? המעסיק, מצד אחד, חוסך במקרה זה סכום כסף מצידו ואינו נדרש להפקדה לקופת פיצויים כפי שהיה נהוג בעבר. בשיטה של הפרשה חודשית הסכום המצטבר לרוב יהיה נמוך יותר מפני שהוא מייצג את השכר הממוצע לכל אורך התקופה ולא את השכר האחרון שלפיו מחושבים פיצויי פיטורים.

העובד, מצד שני, "מרוויח" פעמיים בשיטה החדשה:

  1. הסכום שהופקד באופן חודשי (בין אם 6% ובין אם 8.33%) הינו בבעלות העובד, דהיינו, בין אם מדובר בפיטורין ובין אם מדובר בהתפטרות. נקודה משמעותית למדי. בנוסף הסיכון כי המעסיק יקלע לקשיים ויפשוט רגל ישפיע על הפיצויים נעלם כלא היה.
  2. הסכום המצטבר בקרן או בקופה צוברים תשואה שנתית של אחוזים בודדים, כלומר השלם גדול מסך חלקיו. לדוגמה הפקדה של 600 ש"ח בחודש בהנחת תשואה אפקטיבית של 3.74% בשנה, תסתכם בסכום של 87,149 ש"ח לאחר 10 שנים ולא של 72,000 ש"ח בחישוב פשוט.

חשוב לשים לב

ראשית, החוק מחייב את המעסיק לשלם 6% בכל חודש ולא 8.33%. במקרה של פיטורין, באם לא הפריש המעסיק את כל הסכום לפיצויים, יהא עליו להשלים את הפער לפי השכר האחרון. בחישוב כללי, הפקדה של 6% מידי חודש שוות ערך לכ-70% מפיצוי הפיטורים, כך שעל המעסיק יהא לשלם כ-30% נוספים.

יש לבחון במקביל את הליך הפיטורין באמצעות בדיקת מיצוי זכויות (בדיקת מרכיבי שכר והיבטים משפטיים ביחסי עובד מעביד)

שנית, יש לוודא כי ההפקדות אכן בוצעו  ע"י המעסיק, באחוזים המתאימים וברציפות לקרן הפנסיה ולקופות השונות.

שלישית, מאחר והשינויים הוחלו משנת 2008 ואילך, אזי עובדים המועסקים עוד קודם לכן זכאים עד לשנת 2008 לפיצויים במודל הקודם, ומשנת 2008 לפי המודל הקיים. לכן בכל מקרה החורג מהחוק העכשווי חשוב לבדוק את הסיבה לכך והאם היא מוצדקת.

מיסוי על פיצויים

במקרה של מימוש, כספי פיצויי הפיטורים מחויבים במס הכנסה ונחשבים כהכנסה נוספת של העובד. קיים פטור ממס הכנסה עד לתקרה של 12,230 ש"ח לכל שנת עבודה, ואילו השאר ימוסה בהתאם למדרגות המס ונתוני הזכאות האחרים של העובד. חשוב לדעת כי ניתן לפרוס את הפיצויים לאורך שנים ובכך גם להקטין את תשלום המס בהתאם.

פיצויים – האם למשוך אותם?

שאלת השאלות – בהנחה שהמעסיק מפקיד לביטוח הפנסיוני את רכיב הפיצויים בכל חודש, האם למשוך את רכיב הפיצויים מן הקרן במקרה של הפסקת עבודה?

התשובה היא חד משמעית – לא (!):

  1. פחות כסף (1)– משיכה של רכיב הפיצויים מקרן הפנסיה תקטין בכ-1/3 את קצבת הפנסיה העתידית. מאחר וההפקדות ע"ח הפיצויים מהוות 6% מתוך 18.5% מהשכר המבוטח, ומכאן שההשפעה של משיכה שכזו הינה מהותית.
  2. פחות כסף (2) – משיכה של רכיב הפיצויים משמעה ויתור על תשואה עתידית .
  3. פחות מס– מימוש רכיב הפיצויים משמעו ויתור על חסכון במיסוי. כאמור מעל התקרה הקבועה ישנו מיסוי מלא המתווסף להכנסות ממקורות אחרים ובהתאם לנתוני המבוטח. קבלת רכיב הפיצויים בהגעה לגיל הפרישה בצורת קצבת הפנסיה משמעותה מס מופחת לעומת מס הכנסה מלא החל במימוש פיצויי הפיטורים.

הארה! : המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני או משפטי.

אז מה מומלץ לעשות

מקרה זה בדרך כלל מאופיין כמהלך רגשי ונראה ככסף הפנוי והנזיל  היחיד אבל מהלך חפוז ללא בדיקת מומחה ואבחון המשמעויות  גם עלול להיות בכייה לדורות.

כל מקרה וההחלטה בגינו הינו מקרה פרטני הדורש בחינה בהיבט מיידי ועתידי.

כמובן שבכל מצב יש אלטרנטיבות נוספות לאיתור ויצירת ערוצי הכנסה .

לכל שאלה או בדיקה מומחי מרכז בנפיט 360 עומדים לרשותכם

info@Benefit360.co.il

טל – 1-700508058

או בלינק המצורף (דף צור קשר)

הסדנאות של מומחי בנפיט 360

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

Scroll to Top